Trwa kolejna edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego S. Pellegrino Young Chef Academy

Celem konkursu jest wyłonienie młodych, utalentowanych kucharzy, którzy odmienią oblicze globalnej gastronomii. Osoby, które chcą wziąć w nim udział, mogą złożyć swoją aplikację do 19 czerwca br. i przystąpić do szóstej już odsłony tego prestiżowego wydarzenia.

Organizatorem wydarzenia jest SANPELLEGRINO – marka naturalnej wody mineralnej, która od ponad 120 lat jest symbolem włoskiego stylu i smaku. Do konkursu może przystąpić każdy szef kuchni, który nie ukończył 30 roku życia. Aby to zrobić, należy zarejestrować się na stronie: www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/the-competition/application-form. Zgłoszenie powinno zawierać przepis na autorskie danie, które będzie reprezentowało wizję, umiejętności oraz kreatywność uczestnika. Wstępną selekcję tradycyjnie przeprowadzą przedstawiciele Międzynarodowej Szkoły Włoskiej Sztuki Kulinarnej ALMA. Wyłoni ona listę młodych szefów kuchni, którzy przejdą do finałów regionalnych.

Zwycięzcy regionalnych selekcji spotkają się podczas uroczystego Wielkiego Finału. Na uczestników ubiegających się o prestiżowy tytuł czeka wyzwanie – młodzi kucharze muszą zachwycić międzynarodowe Grand Jury, w którego skład wchodzą wybitni szefowie kuchni z całego świata. Kandydaci będą oceniani według trzech kryteriów: umiejętności technicznych, kreatywności i wizji. Organizatorzy zwrócą również uwagę na istotne we współczesnej gastronomii kwestie niemarnowania żywności. Jedną z jurorek jest Iwona Niemczewska, właścicielka i szefowa kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”.

To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie; otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w. S.Pellegrino Young Chef Academy oznacza też możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania relacji – mówi Iwona Niemczewska.

W trakcie konkursu uczestnicy będą walczyć również o trzy dodatkowe nagrody:

  • Nagroda S.Pellegrino Social Responsibility: przyznawana przez Sustainable Restaurant Association dla dania, które najlepiej odzwierciedla społecznie odpowiedzialne praktyki kulinarne.
  • Nagroda Acqua Panna Connection in Gastronomy: przyznawana przez mentorów za danie, które najlepiej reprezentuje kulinarne dziedzictwo regionu, z którego pochodzi szef kuchni.
  • Nagroda Fine Dining Lovers Food for Thought: głosowana przez społeczność Fine Dining Lovers online, dla młodego szefa kuchni, który najlepiej wyraża swoje osobiste przekonania poprzez autorskie danie.

Konkurs pozwoli na wyłonienie nie tylko utalentowanego szefa kuchni, ale również osoby zdolnej zainspirować innych kucharzy do wprowadzania pozytywnych zmian w gastronomii. A jak najlepiej przygotować się do zgłoszenia?

Moja rada dla nowych uczestników to: przynieście coś osobistego, przynieście coś, z czym czujecie więź, przywiązanie, aby pokazać się w jak najlepszym świetle! – radzi szef kuchni Nelson Freitas, zwycięzca VI edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy.