Jak rozmawiać z dziećmi o marnowaniu jedzenia? Najlepiej w prosty i zrozumiały sposób. Z takiego założenia wychodzi firma wpływu społecznego Too Good To Go, która przygotowała edukacyjne zeszyty ćwiczeń dla dzieci w wieku 6-11 lat. W formie zabawy, zeszyty kompleksowo pokazują na czym polega marnowanie jedzenia, z czego wynika i dlaczego szkodzi środowisku. Materiały są darmowe i mogą posłużyć zarówno rodzicom, jak i nauczycielom.
Według danych Eurostat, każdego roku w Polsce wyrzucanych jest aż 4,5 miliona ton żywności, co odpowiada aż 119 zmarnowanym kilogramom odpadów w przeliczeniu na osobę. Za dużą część tego problemu odpowiadają codzienne nawyki oraz brak wystarczającej świadomości na temat właściwego przechowywania i wykorzystania żywności. To właśnie w domach marnuje się 55% jedzenia. Dlatego firma wpływu społecznego Too Good To Go postanowiła wrócić do podstaw – od edukacji najmłodszych.
Zespół ekspertów Too Good To Go przygotował zeszyty ćwiczeń dla dzieci w wieku 6-11 lat, który pomoże im odkrywać sposoby na ograniczenie marnowania żywności w prosty sposób. Podręcznik ma atrakcyjną formę – jest kolorowy, zróżnicowany, a zadania zostały dostosowane do możliwości poznawczych dzieci.
Zeszyty mogą być wykorzystane przez nauczycieli, wychowawców, pedagogów i edukatorów, a także przez rodziców i opiekunów. Sprawdzą się na zajęciach szkolnych, godzinach wychowawczych, w świetlicach, podczas warsztatów ekologicznych lub w edukacji domowej podczas wakacji.
Gotowe do druku zeszyty ćwiczeń są dostępne za darmo w formacie PDF na stronie Too Good To Go:
- Część 1 – pomaga zrozumieć, czym jest marnowanie jedzenia i jak go uniknąć pokazując m.in. historię jabłka czy żywot banana (link do pobrania).
- Część 2 – uczy, jak ograniczać marnowanie żywności w codziennym życiu – od prawidłowego przechowywania jedzenia, przez wykorzystanie resztek, po rozróżnianie dat ważności (link do pobrania).
– Zależy nam na tym, by dzieci już od najmłodszych lat rozumiały, że jedzenie ma ogromną wartość. Chcemy, by wiedziały, że nawet małe działania – jak nieodrzucenie lekko przejrzałego banana czy zjedzenie resztek z obiadu – mają znaczenie. Zeszyty ćwiczeń, które przygotowaliśmy, to narzędzie edukacyjne stworzone z myślą o dzieciach, ale też o dorosłych, którzy im towarzyszą w codziennym odkrywaniu świata. Od tego, jakie nawyki i wartości wyniosą z dzieciństwa, będzie zależeć, w jakim świecie będą żyć, a my razem z nimi – powiedziała Anna Podkowińska-Tretyn, country director Too Good To Go w Polsce.
Edukacja całej społeczności
Misją Too Good To Go jest inspirowanie do wspólnego działania na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Oprócz stworzenia aplikacji, która łączy użytkowników z lokalnymi sklepami, restauracjami czy supermarketami, w których na koniec dnia można ratować nadwyżkowe, niesprzedane jedzenie, firma prowadzi szereg inicjatyw edukacyjnych. Jedną z nich jest kampania „Często Dobre Dłużej”, która od lat uczy konsumentów, jak świadomie czytać etykiety produktów i używać swoich zmysłów.
Marnowanie żywności odpowiada za 10% wszystkich emisji gazów cieplarnianych na świecie (WWF, 2021). Według raportu Project Drawdown (2020) ograniczenie marnowania żywności to najskuteczniejsze działanie, jakie można podjąć, by przeciwdziałać zmianom klimatu i ograniczyć wzrost temperatury do 2˚C do roku 2100.