Too Good To Go stworzyło zeszyty ćwiczeń o niemarnowaniu żywności

Jak rozmawiać z dziećmi o marnowaniu jedzenia? Najlepiej w prosty i  zrozumiały sposób. Z takiego założenia wychodzi firma wpływu społecznego Too Good To Go, która przygotowała edukacyjne zeszyty ćwiczeń dla dzieci w wieku 6-11 lat. W formie zabawy, zeszyty kompleksowo pokazują na czym polega marnowanie jedzenia, z czego wynika i dlaczego szkodzi środowisku. Materiały są darmowe i mogą posłużyć zarówno rodzicom, jak i nauczycielom.

Według danych Eurostat, każdego roku w Polsce wyrzucanych jest aż 4,5 miliona ton żywności, co odpowiada aż 119 zmarnowanym kilogramom odpadów w przeliczeniu na osobę. Za dużą część tego problemu odpowiadają codzienne nawyki oraz brak wystarczającej świadomości na temat właściwego przechowywania i wykorzystania żywności. To właśnie w domach marnuje się  55% jedzenia. Dlatego firma wpływu społecznego Too Good To Go postanowiła wrócić do podstaw – od edukacji najmłodszych.

Zespół ekspertów Too Good To Go przygotował zeszyty ćwiczeń dla dzieci w wieku 6-11 lat, który pomoże im odkrywać sposoby na ograniczenie marnowania żywności w prosty sposób. Podręcznik ma atrakcyjną formę – jest kolorowy, zróżnicowany, a zadania zostały dostosowane do możliwości poznawczych dzieci.

Zeszyty mogą być wykorzystane przez nauczycieli, wychowawców, pedagogów i edukatorów, a także przez rodziców i opiekunów. Sprawdzą się na zajęciach szkolnych, godzinach wychowawczych, w świetlicach, podczas warsztatów ekologicznych lub w edukacji domowej podczas wakacji.

Gotowe do druku zeszyty ćwiczeń są dostępne za darmo w formacie PDF na stronie Too Good To Go:

  • Część 1 – pomaga zrozumieć, czym jest marnowanie jedzenia i jak go uniknąć pokazując m.in. historię jabłka czy żywot banana (link do pobrania).
  • Część 2 – uczy, jak ograniczać marnowanie żywności w codziennym życiu – od prawidłowego przechowywania jedzenia, przez wykorzystanie resztek, po rozróżnianie dat ważności (link do pobrania).

Zależy nam na tym, by dzieci już od najmłodszych lat rozumiały, że jedzenie ma ogromną wartość. Chcemy, by wiedziały, że nawet małe działania – jak nieodrzucenie lekko przejrzałego banana czy zjedzenie resztek z obiadu – mają znaczenie. Zeszyty ćwiczeń, które przygotowaliśmy, to narzędzie edukacyjne stworzone z myślą o dzieciach, ale też o dorosłych, którzy im towarzyszą w codziennym odkrywaniu świata. Od tego, jakie nawyki i wartości wyniosą z dzieciństwa, będzie zależeć, w jakim świecie będą żyć, a my razem z nimi – powiedziała Anna Podkowińska-Tretyn, country director Too Good To Go w Polsce.

Edukacja całej społeczności

Misją Too Good To Go jest inspirowanie do wspólnego działania na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Oprócz stworzenia aplikacji, która łączy użytkowników z lokalnymi sklepami, restauracjami czy supermarketami, w których na koniec dnia można ratować nadwyżkowe, niesprzedane jedzenie, firma prowadzi szereg inicjatyw edukacyjnych. Jedną z nich jest kampania „Często Dobre Dłużej”, która od lat uczy konsumentów, jak świadomie czytać etykiety produktów i używać swoich zmysłów.

Marnowanie żywności odpowiada za 10% wszystkich emisji gazów cieplarnianych na świecie (WWF, 2021). Według raportu Project Drawdown (2020) ograniczenie marnowania żywności to najskuteczniejsze działanie, jakie można podjąć, by przeciwdziałać zmianom klimatu i ograniczyć wzrost temperatury do 2˚C do roku 2100.