Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY zmienia codzienność polskich szkół

Uczniowie wrócili do szkolnych ławek, a stołówki ponownie wypełniły się gwarem podczas przerw obiadowych. Od startu programu lojalnościowego – Klubu Pomagania i Niemarnowania WINIARY minęło pół roku. Czy udało się zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? Marka podsumowuje efekty w pierwszych szkołach, które otrzymały wsparcie eksperckie i finansowe.

Dzieci wróciły już do nauki i od dwóch miesięcy szkolne mury znów tętnią życiem. To dobry moment, aby wrócić do tematu, który dotyka placówki edukacyjne w całej Polsce, czyli problemu marnowania żywności. Jego ogólna skala jest znacząca, a w ujęciu indywidualnym zależy od liczby wydawanych obiadów w danej szkole. Zwykle tam, gdzie jest ich więcej, per saldo marnuje się więcej żywności. Dla przykładu – placówka, która każdego dnia wydaje ponad 900 obiadów, w skali roku wyrzuca nawet 45 ton jedzenia. Natomiast ta, która wydaje ponad 160 obiadów – przeciętnie marnuje 5,4 tony. W jednej z badanych szkół wyrzuca się nawet 85 tys. porcji obiadów rocznie. Oznacza to, że szkoła ta mogłaby zapewnić ciepły posiłek dodatkowym 472 uczniom w każdy dzień nauki .

Działajmy i zróbmy razem coś dobrego!

Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY to inicjatywa, która składa się z dwóch filarów. Pierwszy z nich to program społeczny, drugi to loteria promocyjna. Poprzez dołączenie do programu lojalnościowego można jednocześnie zyskać i dać wiele od siebie. Kupując produkty WINIARY, możemy przyczynić się do wsparcia stołówek w polskich szkołach, co pomaga w ograniczeniu marnowania żywności i generuje oszczędności zarówno dla placówek, jak i środowiska. Każdy produkt na zarejestrowanym dowodzie zakupu daje konsumentowi jeden punkt, który może przekazać na wybraną stołówkę szkolną. Co miesiąc, na TOP 5 szkół z największą liczbą punktów czekają nagrody o wartości ponad 25 000 zł. Każda z tych szkół otrzyma wsparcie finansowe w wysokości 15 000 zł, do wykorzystania na różne potrzeby: wyposażenie kuchni czy sprzęty AGD oraz szkolenia, warsztaty, wsparcie merytoryczne i opiekę partnera o wartości ponad 10 000 zł.

Dzięki udziałowi w Klubie Pomagania i Niemarnowania WINIARY, szkoły nie tylko ograniczają straty żywności, ale również mogą liczyć na dodatkowe wsparcie finansowe i sprzętowe, co przyczynia się do jeszcze lepszego zarządzania stołówkami.

Od wizji do realnych oszczędności: pierwsze efekty programu WINIARY

Marka WINIARY z dumą informuje o pierwszych sukcesach Klubu Pomagania i Niemarnowania. Z informacji zebranych w pięciu pierwszych szkołach, które otrzymały wsparcie finansowe i eksperckie w ramach programu wynika, że udało się znacząco ograniczyć ilość wyrzucanej żywności. Dzięki wspólnym wysiłkom, było to o 460 kg jedzenia mniej w ciągu zaledwie czterech dni, podczas których prowadzone było badanie. Oznacza to, że w skali roku te placówki zmniejszą marnowanie jedzenia o 20,7 ton, co przekłada się na oszczędności rzędu 185,6 tys. zł.

Wyniki, które osiągnęliśmy w ciągu pierwszych sześciu miesięcy działania Klubu Pomagania i Niemarnowania WINIARY napawają optymizmem i dają nadzieję na poprawę sytuacji w długofalowej perspektywie. Ograniczenie marnowania żywności w szkołach uczestniczących w programie to nie tylko liczby – to realna zmiana w funkcjonowaniu placówek i świadomości personelu oraz uczniów. Z niecierpliwością czekamy na dane i kolejne efekty, które dadzą nam dokładniejszy obraz na temat roli naszego programu w poprawie sytuacji w szkolnych stołówkach – komentuje Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji marki WINIARY.

Przeprowadzone badania wykazały, że średni poziom strat, czyli żywności zjedzonej przez dzieci w stosunku do tej przygotowanej, spadł z 33% do 14%. Stanowi to ogromny postęp i realny wkład w walkę z marnowaniem żywności w szkolnych stołówkach.

Kluczem do sukcesu okazało się kompleksowe podejście do problemu. Nasze analizy pokazują, że największy wpływ na redukcję marnowania żywności mają trzy czynniki: odpowiednie planowanie posiłków, precyzyjne zarządzanie porcjami oraz edukacja personelu. A efekty? Jednym z dobrych przykładów skuteczności naszych założeń jest szkoła z Tomaszowa Mazowieckiego. Dzięki wdrożeniu zaleceń programu, zmniejszono tam starty wyprodukowanej żywności z 55% do zaledwie 17%. W skali roku oznacza to: 11 ton wyrzuconego jedzenia mniej, oszczędności rzędu 100 tys. zł, 18 220 mniej obiadów w koszu – podkreśla Tomasz Szuba, prezes grupy Venturis HoReCa.

Wciąż jest czas na zrobienie czegoś dobrego

Rejestracja szkół trwa do 31.12.2024 roku i kolejne placówki mogą jeszcze dołączać do akcji. Z perspektywy konsumentów – czas dokonywania zakupów premiowanych w promocji oraz okres głosowania na szkoły również trwa do końca tego roku. Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY potrafi zaskoczyć oraz wnieść wiele pozytywów.

Dołącz do nas i zróbmy razem coś dobrego! Więcej informacji na temat programu oraz możliwości dołączenia można znaleźć na stronie: www.klub.winiary.pl.